Fez
25.01.2020 - 26.01.2020
25 Ocak 2020
Fez
Feci bir yağmurla girdik Fez'e. Telefon haritasından otelin yeri uzak görünmüyor ama o kadar ıslandık ki bir nane çayı içip dinlenmek istiyoruz hem belki yağmur da azalır diye. Eski şehrin içinde şimdi tekrar gitsem nerede olduğunu bulamayacağım bir yerde demlikle nane çayı içiyoruz. Bir de pastilla paylaşıyoruz. Yağmurun şiddeti azalmıyor. Tabela okuyarak tek kişilik dar sokaklardan geçip oteli buluyoruz. Riadın avlusuna girince yorgunluğumu unutuyorum.
Chefchaouen- Fez yolunda mola kahvesi . Fas'ın kahveleri diye başlık açsam yeridir.
26 Ocak 2020
Riad Assala'da kahvaltı
9000den fazla sokağıyla dünyanın en büyük trafiğe kapalı şehir yerleşimi Fes el Bali, 1981'den beri Dünya Kültür Mirası listesinde. Rcif Meydanı bütün bu dar sokaklardan sonra çıkacağınız en geniş ve ferah yer. Rengarenk çarşıları, sarı taşları, dar sokaklardan giren ışığı, o dar sokaklarda karşılaşıp yol verdiğiniz eşekleri, tabakhaneleri, deri çanta ve pabuçları, kilimcileri, birdenbire karşınıza çıkan sebze ve meyve satıcılarını, tarihi bir medrese ya da bir avludaki eski bir kitapçıyı yani dünya kadar keşfedilecek şey varken Rcif Meydanına çıkmayı çok da umursamazsınız. Ama günün sonunda yorulup meydana bakan bir kahvede kahvenizi içerken ve gökyüzü ebruli renklere bürünmüş akşam oluyorken tarihi bir film setini kenardan izliyormuşsunuz gibi tuhaf bir huzur duyar, hem buranın içinde hem dışında olmanın keyfiyle o ferahlık ve genişlikten haz alırsınız. Ülkenizden dert tasa getirmeyin yanınızda, gelecekle ilgili kaygılarınızı da azıcık unutuverin. Sadece kendinizi meydanın hareketine bırakın.
Rcif Meydanı
Çarşıyı gezerken dünyanın en eski üniversitesi Karaouiyine Üniversitesi'ni görüyorsunuz. Chouara Tabakhaneleri de bu çarşıda. Ritmik sesi takip ederseniz bakırcıların olduğu bölüme geliyorsunuz. O çarşıdan, dünyanın en muhteşem çiçeklerini bir araya getirip kurutmuş da küçük bir korla hepsini aynı anda canlandırmışsınız gibi bir koku yayılıyor. Bu küçük taşlardan alıyoruz; bir nevi tütsü. Bir de içine koyup onu yakacak kor taşlarından. Kokular var envai çeşit şişelerde ve yağlar. Bütün şişeleri koklayıp bir tanesinde karar kılıyorum; imiş. Fiyatlar çok uygun ama pazarlık her daim. Yapmazsan ayıp. Yemekler lezzetli. Gez dolaş, bir yerin illaki terası var yemek için. Bouaenania Restaurant. Açık hava, sokaktan gelen sesler ve şehri yukarıdan görmek yediğiniz yemeği taçlandırıyor. Ve sonra nane çayı geliyor. Fas'ın naneleri bir başka sanki.. Kokusu tabakhaneleri bastırıyor, tadı yediğiniz yemekten sonra içinizi ferahlatıyor.
Nane çayı güzel ama ben bir kahveseverim. Orta karar bir espresso geliyor kahve isteyince. Gayet iyi buluyorum. Bir restaurantta da öyle, kıyıda köşede eski mahalle kahvesinde de. Fas kahveseverleri hayal kırıklığına uğratmıyor.
Yine çarşının içinde Fondouk el Nejjarine. Eskiden kervansaray, şimdi ise bir ahşap müzesi olan çok güzel bir bina. Burası da dünya mirası listesinde.
Tabakhanelere mutlaka gideceksiniz. Sizi götürmek isteyenlere ise net bir hayır demek gerekiyor. Yolu biliyormuş gibi yürüyüp devam edin, illaki bulacaksınız. Tabelalara, sezgilerinize ve kaybolmanın eğlencesine güvenin. Tabakhaneleri fotoğraflayabilmek için teraslara çıkmanız gerekebilir. Teras fotoğrafları çekmek için alt katları deri ürünler satan dükkanların içinden geçmelisiniz. Bunun için kimseye bir şey sormanıza gerek yok girmişken dükkanı da turlarsınız çok güzel ürünlerle karşılaşacaksınız. Bu derilerde kullanılan boyalar doğal. Turuncu için kına, mavi için kobalt, siyah için maskara, kırmızı için paprika, sarı rengi vermek için ise safran kullanılıyormuş. En pahalı olan deri ise safranlı olanmış.
Yemek yediğimiz restaurantın terası'ndan Nohut ve mercimekle yapılan Harira çorbası, köfteli bir tajin ve salata
Supratours firmasının otobüsleri tren istasyonu karşısından kalkıyor. 19.30'da yola çıkıp sabaha karşı 4.30'da Marakeş'e yine tren garı yanındaki terminale geliyoruz. Önce Essauiraya gideceğiz. Marakeş dönüşte. Essauira'ya ilk otobüs 7.45. Garda kahvaltı yapıp otobüse biniyoruz.
Gar Kahvaltısı
- 4 saat sürecek yol. Hava sabahın bu saatleri soğuk 8 gibi. Gündüz ise 20 lerde ve çok güzel gezmek için ocak ayı için. Yol üstünde argan ağacı üstündeki keçileri göreceksiniz.
- Her yıl Mart ayında Gurme Festivali yapılıyor. Mayıs ayında Sacred Music Festival of Fes var. Dünyanın birçok yerinden müzik grupları geliyor. Bir de Ekim ayında Sufi Kültürü Festivali.
Bir takım faydalı fiyat bilgisi:
Riad Assala 17 euro. (Daha önce de Riad Boustan'da kalmıştım. Orası da aynı fiyat ve standartta)
Kahvaltı 40, essaouira bileti 80 dirhem.
Kahve : 10 dirhem
Koku iki küçük şişe 30 dh
Taksi şehir içi ortalama 20 dh ( daha fazla söylerlerse pazarlıkla bu fiyata zaten düşüyorlar. Yerli halka büyük ihtimal en fazla 5 dh. Buna daha önce şahit oldum.)
İki kişilik yemek: 80 dh (çorba, Tajin, salata, tatlı, çay)
Sadece tajin denemek isterseniz genellikle 30 dh
10 dh = 1 euro ( biz gittiğimizde 1 euro yaklaşık 6 tl idi)
Fez-Marakeş bileti: 170 dh
Posted by yolgunlukleri 10:17 Archived in Morocco